zaterdag 14 februari 2009

Bergen wormen op zondag

We hebben de buurvrouw Boja gevraagd of we hier op zondag kunnen werken. Ze vertelde dat de mensen hier wel religieus zijn, maar niet "katholiek" of "protestant" of "moslim" o.i.d. De mensen leven heel pragmatisch met een God en met de aarde. Nema problema dus, als wij een beetje werken aan onze povrtnjak.

Het blijkt nu dat de vorige bewoners (15 jaar geleden) op dezelfde plek een moestuin hadden! Van die 9 hectaren heb ik precies dat stukje uitgekozen! Je ziet het ook goed aan de aarde. Die is prachtig zwart en luchtig. Steek je schep in de grond, en je hebt drie wormen gehalveerd.
Dat scheppen, het verstoren van de bodem, doen we nu maar zo min mogelijk. We willen de bramen weghalen, en een paar jonge boompjes die te dicht bij de oude bomen staan, en daar laten we het bij. Als de bramenstruiken weg zijn, maken we een paar terrassen (bedden) om de zaaigrond horizontaal te krijgen. Die bedden bedekken we vervolgens met kranten en mulch. Daar gaan we ook een beetje mee experimenteren.

Misschien vinden we morgen karton in Vojnic; dan kunnen we een paar bedden met karton bedekken, en andere met het NRC. En dan kunnen we ook experimenteren met de bovenste laag. Een bed met bladeren, een bed met hooi, een bed met het gedroogde gras dat zich als stro gedraagt, en een bed met het houtmengsel uit het bos.

Geen opmerkingen: