maandag 16 februari 2009

Kupina cutting club

We hebben nu duidelijk een stuk grond afgebakend en verder gaan we niet. Wat we nu hebben "afgezet"* is nog best een flink terrein voor een moestuin; we zouden er zeker een jaar van kunnen leven.
* eigenlijk is het andersom: het hele terrein was bezet door bramen (kupina), en dat wat wij nu moestuin noemen, hebben we ontgonnen. De "afzetting" door de bramen gebruiken we nu tegen de zwijnen, de poezen, Janko's hond en andere wandelende dieren.

Peter heeft met de hak een enorme berg bramenwortels opgegraven en nu weten we niet goed wat we daarmee moeten. Bramen zijn zo sterk, dat als je de wortels ergens neerlegt, ze waarschijnlijk gewoon weer nieuwe planten maken. We hebben ze nu op een hoop gegooid; morgen verzinnen we wel iets om ze de nek om te draaien. Ophangen aan een boomtak? (Peter) Verdinken in water? (Nol) Opstoken in de kachel? (Barbara)

Door het opgraven van de wortels, is de grond rond de boom toch flink omgeploegd. En in het winterzonnetje zagen we hem ook snel uitdrogen! Toen we klaar waren met werken, heb ik de omgewoelde grond bedekt met een stro-achtige grassoort die tussen de schuren groeit. Bij de andere boom heb ik een soort dun riet gebruikt dat daar bij die boom groeit. Ook mooie mulch-lagen.

Geen opmerkingen: