dinsdag 28 april 2009

Mulchen werkt!

Het was een woestenij toen we na 2 maanden weer terugkwamen in de moestuin! Hoog gras, hoge zuring en reusachtige wilde rabarber struiken. Maar de in februari aangelegde bedden met een dik pak hooi lagen er nog netjes bij! Hier en daar kwam er wel een paardebloem of rabarberstruik door, en ik heb maar 1 braam door de mulchlaag door zien komen. De anti-bramen methode met kranten en mulch werkt dus!

Met de zeis heb ik een pad gemaakt en ben ik begonnen aan de bramenberg aan de zuid-west kant van de tuin. Het zou fijn zijn als we dat stuk er in deze vakantie bij konden betrekken! Voor de bonen bijvoorbeeld. Ik heb ontzettend veel tuinbonen, 3 soorten sperziebonen, peultjes en doperwten. Ik zal de mais ertussen planten, voor een extra klimrek voor de bonen.

Boja zegt dat zij wel weet waar ik welke zaailingen moet plaatsen; ze heeft immers bijna 80 jaar ervaring met dit land! Ik ga maar eens gewoon naar haar luisteren :-)
Mijn eigen tuinontwerp is niet goed bruikbaar voor het gekozen stuk (vruchtbare) grond omdat er te veel dingen zijn om rekening mee te houden. Grote bomen met dito wortelnet en schaduwpartij, hellingen en vlakke stukken, hazelaars en vlierstruiken her en der... er is nergens een paar vierkante meter die in een keer gebruikt kan worden.
Wie weet komt Boja nog met interessante inzichten.

Volgend jaar als we hier wonen, heb ik meer tijd om een nieuwe moestuin op te zetten. Misschien op het prachtige stuk land (voorheen boomgaard? Hoewel... ik zie geen oude bomen) ten zuid-oosten van het huis. Dan kan ik mijn circulaire permacultuur ontwerp helemaal uitwerken.

Geen opmerkingen: